úterý 26. února 2008

Prvni ctvrtina za nami

Ahoj,
zdravim veschny ctenare naseho blogu, ktere jsme jeste neodradili.

Za horizont

Nas pobyt tady se prehoupl do sve druhe ctvrtiny a my uz si pomalu zaciname zvykat. Plaze okolo Samary uz hlavne me a Katce zacinaji pripadat male a pokukujeme po mape Kostariky, abychom zjistili co vse muzeme realne stihnout navstivit. S dopravou je to tu tezke, na nektera mista je treba i brodit reky nebo jet 11 hodinovou oklikou, coz se nam v mistnim vedru moc nechce. Nic jineho nam ale brzy nezbyde :-) Autobusy pro Americany jsou sice pohodlne a jezdi vsude, ale jsou nehorazne drahe. Kostaricke autobusy jezdi dokonce jeste na vice mist, nez ty, pro americany, ale jezdi dlouho, nepravidelne a zastavka autobusu nikdy neobsahuje jizdni rad. Zato vsak zastavi casto, i kdyz na ne zamavate u cesty. Hodni Kostaricane nenechaji nikoho slapat, ani kdyz jsou ridici rychlikoveho busu. :-)
Nejak to ale nakonec pujde, koneckoncu nemusime jezdit pres celou Kostariku, dost parku je i blizko nas, do tech se asi podivame i autobusem. Na Arenal mozna pojedeme drahym busem a vsichni, ale to se jeste uvidi. Kazdopadne asi pada vylet do Nicaraguy. Gumil je silene zadluzen a musi pracovat a o Nicaragui prohlasuje, ze je nebezpecna. Gumil je clovek, ktery prejel autobusem z Mexico city az do Kostariky (5 dni), zije tu uz nekolik let, a nekolikrat v Nikaragui byl. Kdyz on rekne, ze je to nebezpecne, pak ja mu to verim. Mozna se to jeste nejak vymysli (zaplatime mu usly zisk :-)ale Nicaragua spis pada. O to vic chceme projezdit aspon Kostariku, i kdyz to bude veeeeelmi narocne.

Mnohe ctenare jiste zajimaji i nase dalsi dosavadni zazitky. Zde jsou:

Plaze, vyhlidky

Kostarika je uzasna v tom, kolik nadhery je soustredeno na male plose. V nedeli (nebo co to bylo za den) jsme byli na nekolika vyhlidkach, kam jsem si nevzal stativ a nemohl tak zachytiti ohromujici scenerie plazi a more na panoramaticka fota. Jak typicke. Vyhledy ovsem byly na kopecku (prekvapive), na ktery jsme museli vystoupat. Verte, ze v 35stupnovem vedru to nebylo nic lehkeho. Malicko jsme si poopravili predstavy o tom, jak dlouhe prochazky jungli jsme schopni absolvovat :-) Nakonec jsme sli na plaz, kde se sice nedalo moc koupat, ale zabava tam byla.
Plaz byla velmi mala a ze samych oblazku, vlny tam s nimy smykaly tak, ze jsme na sebe museli porvavat. A s kazdou vlnou priletel ne pisek, jak je to normalni, ale oblazky a kaminky, obcas az velikosti pesti. Rikali jsme tomu prirodni peeling nartu :-) Nafotili jsme i nejake opice a kvety bananu, natrhali si limetky (byly bio, i kdyz se to na nich nepise), mame hromady fotek, jsme jak japonsti turiste v Praze :-)

Rybareni

Vcera jsme vyarzili na ryby, rybari nam prodali sardinky na navnadu a dali obrovskou rybu na jidlo. Byla celkem dobra neco mezi tunakem a hovezim :-) Robert pak neuspesne chytal, zatimco my ostatni jsme bud posedavali a opalovali se na dramatickem skalisku (z nehoz jsme chytali ryby) a nebo snorchlovali. Kdyz vezmete do ruky sardinku, roztrhnete ji a prasite maso pod sebe, zacnou se pod vami rojit desitky ryb, je to fakt prima - jako plavat v akvarku. Koralovy utes z National Geografic to neni, ale zabava ano :-) Blbe bylo, ze zpet na skalisko se muselo pres uzemi morskych jezku a popichat se o ne je opravdu neprijmne. Jakmile se dotknete jejich jemnych trnu, okamzite se ulomi, takze nejdou vyndat, jsou jich desitky a tak polovinu nejmin je treba nechat vyhnisat. Mel jsem z nich trochu respekt, ale kdyz mi Honza pujcil sve sandale (ja mel jsn trepky), statecne jsem se pres ne probojoval do vody i ja. Ryby jsme nakonec nechytli a museli na jinou plaz. Tam se sice dalo krasne koupat, ale prisel pan, ktery tam mel svuj domek z palmovych listu a vlniteho plechu (oblibeny stavebni material) s tim, ze z reky vyplaval do more krokodyl. Pry tam zije a chvili je v mori, chvili v rece. Asi tak pet minut pred tim jsem navrhl, ze poplavu k bojce asi 50m od brehu a asi pet minut potom jsme ho u te bojky videli. Jeste ze jsem liny!!!

Vecer jsme jeste sli na Canopy tour. Atrakce, ktera je v Kostarice casta a oblibena - jde o to, ze chodite po plosinkach na urovni korun stromu a pozorujete biotop. Obcas se svezete na lane - hura dobrodruzo - a tak. V Samare je taky jedna a tak jsme si rekli, hergot tisicovka sem, tisicovka tam, to si dame. A stalo to za to.
Nejprve jsme dostali sedaky, skoby a kladku. Pak jsme vysli po mustku jako z "Indiana Jones a chram zkazy", akorat ze z dratu a poradnych prkynek. Vylezli jsme na plosinku z prkynek, kterym v tu chvili nikdo z nas neveril a zjistili ze to nebude zadna sranda. No nakonec byla ale kazdy z nas se alespon chvilku klepal jak ratlik - dal jsme totiz jezdili z plosinky na plosinku po ocelovych lanech na kladkach. Zadne chozeni po plosinkach, jen frrrrr zase na dalsi. Uprostred prestavka na jidlo, piti a dalsi posilneni. Byla to fakt sranda vecer jsme sli spat vsichni brzo a ja prvni, utahani jako psi.

Dneska jsme meli ukazkove odpocinkovy den, vsichni se flakali jak o zivot a taky jsme nakoupili. K veceri budou zase krevety, kdo to ma porad jist :-) (Ba ne, mame je teprve po treti.)

Mejte se vsichni krasne, samozrejme pozdravy posila i Katka, dokonce i Honza s Evickou, modri vedi komu.

Jo a chci premluvit Katku, ktera mne uz trosku osocuje, ze vedu blog bez ni, aby taky neco napsala. Tak mi drzte palce.

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Hoj, je dobre si obcas uvedomit, ze nejste u rybniku v Treboni (viz. krokous u bojky ;)), ale to proste stredoevropanovi obcas nevysvetlis :)). Jo, na ty jezci bodliny v Chorvatsku fungovala rakie. Jako, ze kdyz jsi ty mista, kdes je mel zabodnuty potrel rakii, tak se rany trochu roztahly a vicemene ty kousky bodlinek vylezli samy ven. Zkuste se zeptat mistnich, jestli jim tam nefunguje neco podobnyho. (Lukasuv tata uz skoro jel s nohou do nemocnice, pac uz ji skoro necejtil, a bolest mu vystrelovala az do bricha, a po teto kure byl zas ok.) Samozrejme jednim panackem dovnitr nic nezkazis :).
Jinak uzivejte co to da...... ale carefully!
U vas noc, a ja uz hodku v praci :)
mejte se, jo a dik za poctenicko....
pozdrav vsem martina
P.S. vegetace a bivak u trati je ok